Klima & bæredygtighed i finans

En måling af kundernes klima-parathed

I februar/marts 2021 er der indsamlet +1100 kunders svar på, hvor parate de er til klima & bæredygtighed. Vi måler dermed kundernes klima-parathed.

Vi kobler det med deres opfattelse af bankernes loyalitetsprogrammer (fordelsprogrammer),  købsintentioner og forventninger.

 • Hvem har gjort det godt? og skidt. En rangliste fra kunderne - og anbefalinger til hver enkel bank.
 • Hvad skal man gøre som bank ifht Klima & Bæredygtighed - hvad er troværdigt og effektivt?
 • Hvad er forskellen på kunde-segmenterne; alder, køn, indtægt, boligform mm - og forskelligt fra bank til bank
 • Hvad er forventningerne fra kunderne ifht klima & bæredygtighed? Hvad er vigtigt at fokusere på?
 • Hvor meget skal man markedsføre sig på klima & bæredygtighed?
 • Hvordan fordeler kunderne sig i arketyper, f.eks. realist, aktivist, neutral, økonomisk ?
 • Hvad synes kunderne er naturligt for finans-sektoren, og hvad er ikke?

Desuden er der måling på

 • Kundeloyalitet/fordelsprogrammer; Er det hvad betyder noget for kunderne, hvad er vigtigst? Hvem er bedst? Se data på dine egne kunder - og konkurrenternes; hvor er dine kunders præferencer? Vil de skifte ?
 • Konkurrent-billedet; hvordan flytter kunderne? hvilke brands er mest attraktive? Hvordan flytter du kunder fra din nærmeste konkurrent? Vi spørger til deres primære bank, forsikrings-selskab, pensions-selskab, realkredit-institut og energi-selskab.
 • Brand-styrken; Hvad er de positive/negative brand-kendetegn? Hvordan skal brandet positionere sig, udvikle et særkende? Hvad er de stærkeste drivere?
FWlogo2
ScoreFW

"Kunder er splittede om bæredygtige indsatser i bankerne. Mens nogle kunder ønsker sig grønne tilbud fra bankerne, mener andre, at bankerne bør holde fingrene væk. Langt de fleste kender dog ikke til de tilbud, der er ..."

FinansWatch, 9. april 2021. Læs mere her: https://finanswatch.dk/Finansnyt/Pengeinstitutter/article12883197.ece

"Danskerne går i stadigt stigende grad op i klima og bæredygtighed, men når det kommer til deres bank, er der vidt forskellige ønsker til, hvad kunderne gerne vil have."

FinansWatch, 9. april 2021. Læs mere her: https://finanswatch.dk/Finansnyt/Pengeinstitutter/article12883197.ece

Svarene giver lidt et blandet billede, fortæller Thomas Kragh, der er adm. direktør i Usergap og Ulrich Byrum, som har ansvar for Produkter & Services i virksomheden. For mens knap 55 pct. af de adspurgte er "enig" eller "meget enig" i, at deres bank skal arbejde for at forbedre klima og bæredygtighed, så svarer cirka 32 pct. "ved ikke". "Det er rigtig mange, der svarer 'ved ikke'. Det viser, at kunderne simpelthen har svært ved at tage stilling til det her," siger Ulrich Byrum.

FinansWatch, 9. april 2021. Læs mere her: https://finanswatch.dk/Finansnyt/Pengeinstitutter/article12883197.ece

Det er især de unge mennesker på 18-35 år, som er enige i, at banken skal arbejde i den retning, mens billedet bliver mere blandet for de adspurgte over 55 år. Bankerne er ellers i fuld gang med at udvikle nye produkter og services, som skal understøtte den omstilling, verden skal i gang med for at stoppe den globale opvarmning.

FinansWatch, 9. april 2021. Læs mere her: https://finanswatch.dk/Finansnyt/Pengeinstitutter/article12883197.ece

Spørgsmålet lyder: "Hvad har din bank gjort for at oplyse dig om, hvad du som kunde kan gøre for at begrænse dit CO2-forbrug?" Her svarer samtlige på mere end 65 år, at banken ikke har gjort noget, eller at de ikke kan huske, den har gjort noget. For de 55-65 årige svarer cirka 88 pct. det samme, og heller ikke 80 pct. af de 45-55 årige kan mindes at have hørt fra banken om den grønne dagsorden.

Når kunderne bliver spurgt, om de samlet set har en negativ eller positiv opfattelse af deres banks arbejde for klima og bæredygtighed, svarer mindst 50 pct. i alle aldersgrupper - og for over 45 år er det mere end 70 pct. - at det hverken er negativt eller positivt. "Bankerne har et meget stort arbejde at gøre, hvis de vil opfattes som bæredygtige. Langt de fleste ser hverken positivt eller negativt på bankernes arbejde på det område, og kunderne kan ofte ikke huske, hvad bankerne gør her," siger Ulrich Byrum.

FinansWatch, 9. april 2021. Læs mere her: https://finanswatch.dk/Finansnyt/Pengeinstitutter/article12883197.ece

Splittede om tilbud

Det betyder dog ikke bare, at bankerne blot kan sende en masse gode, grønne tilbud ud til kunderne og så regne med, at de bliver glade. For det er nemlig langt fra alle kunderne, som synes, det er rimeligt, at man kan få bedre vilkår på for eksempel et lån til en elbil end til en benzinbil. 45 pct. er enige og meget enige i, at banken bør give bedre lånevilkår til mere klimavenlige lån, men 25 pct. svarer, at de er meget uenige eller uenige.

"Det skal man som bank være opmærksom på, for man risikerer, at en fjerdedel af kunderne bliver sure, hvis man sender et brev ud om, at man for eksempel har billige lån til elbiler. Så lige nu er der et skisma mellem to store grupper, som gerne vil noget forskelligt," siger Thomas Kragh.

FinansWatch, 9. april 2021. Læs mere her: https://finanswatch.dk/Finansnyt/Pengeinstitutter/article12883197.ece

Alm. Brand Bank og Sydbank er de mest klimapopulære blandt kunderne ...

https://finanswatch.dk/Finansnyt/Pengeinstitutter/article12896545.ece?utm_campaign=FinansWatch%20Morgen&utm_content=2021-04-15&utm_medium=email&utm_source=finanswatch

Flg. virksomheders kunder deltager:

 1. BANKER

  1. Alm. Brand Bank
  2. Arbejdernes Landsbank
  3. BankNordik
  4. Basisbank
  5. Broager Sparekasse
  6. Coop Bank
  7. Danske Andelskassers Bank
  8. Danske Bank
  9. Den Jyske Sparekasse
  10. Djurslands Bank
  11. Dronninglund Sparekasse
  12. Express Bank
  13. Frøs Sparekasse
  14. Fynske Bank
  15. Handelsbanken
  16. Hvidbjerg Bank
  17. Jutlander Bank
  18. Jyske Bank
  19. Kreditbanken
  20. Lollands Bank
  21. Lægernes Bank
  22. Lån & Spar Bank
  23. Merkur Andelskasse
  24. Middelfart Sparekasse
  25. Møns Bank
  26. Nordea
  27. Nordfyns Bank
  28. Nordjyske Bank
  29. Nykredit Bank
  30. Ringkjøbing Landbobank
  31. Santander Consumer Bank
  32. Saxo Bank
  33. Skjern Bank
  34. Spar Nord Bank
  35. Sparekassen Djursland
  36. Sparekassen Kronjylland
  37. Sparekassen for Nr.Nebel og Omegn
  38. Sparekassen Sjælland-Fyn
  39. Sparekassen Thy
  40. Sparekassen Vendsyssel
  41. Sydbank
  42. Totalbanken
  43. Vestjysk Bank
 1. FORSIKRINGSSELSKABER

  1. Alm. Brand
  2. Codan
  3. GF Forsikring
  4. Gjensidige
  5. If
  6. Købstædernes Forsikring
  7. LB Forsikring
  8. Sygeforsikringen ”danmark”
  9. Topdanmark
  10. Tryg

  PENSIONSSELSKABER

  1. ATP
  2. AP Pension
  3. Danica Pension
  4. Industriens Pension
  5. PenSam
  6. PensionDanmark
  7. PFA Pension
  8. Sampension
  9. Topdanmark Livsforsikring
  10. Velliv
  11. Akademikernes pensionskasse

  REALKREDITSELSKABER

  1. Jyske Realkredit
  2. Nordea Kredit
  3. Nykredit
  4. Realkredit Danmark

  Energi-SELSKABER

  1. Ørsted
  2. nRGi
  3. DONG
  4. SEAS NVE
  5. SE Energi
  6. Modstrøm
  7. Vindstød
  8. EWII
  9. Eniig
  10. OK
  11. Aura Energi
  12. EnergiFyn
  13. Gul strøm

Du får i analysen:

 • Unik branche-måling med de 43 største banker, 11 forsikrings-selskaber, 11 pensions-selskaber og 4 realkredit-selskaber
 • Indsigt i kundernes forståelse af klima & bæredygtighed - herunder købsvillighed ifht klima-tiltag
 • Indsigt i kundernes tilfredshed, loyalitet, købsintentioner og behov
 • Hvad har den enkelte bank gjort godt? og dårligt?
 • hvad det er kunderne vil have bankerne gør i relation til klima og bæredygtighed? Eller hvilke tiltage fra bankernes side, er det, at kunderne ikke har opdaget?
 • Rangliste: hvem er bedst - og dårligst - i kundernes øjne
 • Anbefalinger til bankens indsats i klima & bæredygtighed
 • Online adgang, kan deles med kolleger, fri segmentering
 • Segmenter rapportvisning efter køn, alder, indtægt, boligforhold, ryger/ikke ryger, kæledyr, bil mm
 • Design din egen visning, eksporter, del rapport til egen præsentation
 • Se alle brugerkommentarer og se de individuelle profiler på deltagere (inkl. kvalitets-score af svaret, og vi har fjernet useriøse svar).

Kunderne siger:

Jeg synes det personlige er trådt alt for meget i baggrunden. Banken er blevet "pengeløs" - i øvrigt utroligt efter min mening. Man kan ikke engang indsætte penge ved kassen - det finder jeg er en falliterklæring. Vi skiftede i sin tid til Sydbank fordi vi fandt Danske Banks personlige service ikke eksisterende, men nu er vi snart på samme kedelige stade i Sydbank. Først mistede vi den fantastiske rådgiver, som var den direkte årsag til at vi valgte Sydbank, så fik vi 3-4 forskellige nye rådgivere, som vi ikke kendte og den rådgiver vi har nu er såmænd OK, men slet ikke på højde med den rådgiver der var så seriøs, interesseret og dygtig, at han fik os til at vælge Sydbank frem for et andet pengeinstitut. Det er som om kommunikationen er blevet en-vejs, forstået på den måde, at vi må melde os, hvis vi har brug for dem - det er også, langt hen ad vejen OK, men ellers er alt via netbanks beskeder i standardformularer og det er mega uinspirerende og upersonligt. Vi savner den gode menneskelige connection, simpelthen.

Kvinde, 65 år

Arbejdernes Landsbank har en app til deres kunder, den har desværre problemer tit, i forhold til forbindelsen til appen, den agerer langsomt til tider, og så er det her nok et globalt problem, men for under et år siden, der kunne jeg overføre penge fra konto til konto, (selv hvis det var mine egne) uden at skulle bruge NEM-ID, men skal jeg overføre så lidt som en 20'er via min bank, så kræver det NEM-ID - som sagt, muligvis et globalt "problem" men det er træls, jeg burde kun blive verificeret en enkelt gang, og så var det, det. Banker mangler også mulighed for kontant aflevering, du har svært ved at finde en bank i dag (f.eks Arbejdernes Landsbank) som tager imod kontanter, vi er trods alt ikke et pengeløst samfund (endnu)

Mand, 30 år

Jeg er af den indstilling af fordele og "gaver" betales af nogen - som oftest kunderne og er derfor ikke særlig fokuseret på dette. Dog finder jeg det helt i tråd med god kundepleje, at banken - når man har alle sine aktiviteter samlet der, yder en form for samlerabat. Der er arbejde i alt, men alt andet lig, så er det nemmere for banken at tilgå oplysninger og få overblik, når kunden er i et "fast forhold" med sin bank. Jeg forventer ihvertfald at et fast og fuldt engagement afføder nogle fordele. Jeg er ikke tilfreds med, at f.eks. personlig rådgivning skal fremgå som en del af dette. Denne service er en del af det at have en bank og IKKE noget der skal opfattes som noget ekstra eller i øvrigt være noget der betales for.

Kvinde, 64 år

Online-rapporten giver en unik indsigt i konkurrencen og væsentligste aktører indenfor en given branche - og med mulighed for at filtrere svarene på alder, køn, indtægt, antal børn, uddannelse, rygning, beskræftigelse og meget mere ...

Få +1100 privat-personers holdninger og indsigter.
Eksempelvis med flg. spørgsmål

 • Hvad er vigtigst ifht Klima&Bæredygtighed? (Vælg højst 3)
 • Hvilken af flg. 5 beskrivelser passer bedst på dit syn på klima og bæredygtighed?
 • Hvordan føler du dig informeret om dine muligheder i forhold til nedenstående 8 områder
 • Hvem er din primære bank/pengeinstitut (Vælg kun en)
 • Har du, overordnet set, en positiv eller negativ opfattelse af din banks arbejde for klima & bæredygtighed?
 • Er du enig i, at din bank skal arbejde for at forbedre klima & bæredygtighed?
 • Hvilken bank mener du arbejder mest med bæredygtighed og klima (vælg en)
 • Hvad har din bank gjort for at oplyse dig om, hvad du som kunde kan gøre for at begrænse dit CO2 -forbrug (Sæt gerne flere krydser)
 • Hvor vil du forvente at din bank arbejder med klima- og bæredygtighed? (vælg gerne flere)
 • Er du enig i, at bankerne skal tilbyde nogle kunder bedre vilkår end andre kunder? f.eks. at din bank tilbyder lavere priser på lån til el-bil ifht lån til benzin-bil eller til finansiering af grønne tiltag i boligen?
 • Hvad ville du foretrække at modtage som en del af din banks fordelsprogram?
 • Hvor meget betyder bankens fordelsprogram for dit valg af bank? F.eks. kundefordele der giver bedre service, priser og andre fordele
 • Har du, overordnet set, en positiv eller negativ opfattelse af din banks fordelsprogrammer?
 • I hvor høj grad føler du, at du bliver belønnet for din loyalitet af din bank?
 • På en skala fra 1 til 10, hvor sandsynligt er det, at du vil anbefale din bank til en ven, kollega eller forretningsforbindelse?
 • Hvis jeg skulle skifte bank, ville jeg helst skifte til ...

Vil du vide mere?

Ønsker du et udvidet fokus, modellering ifht egne kunder, segmentering eller anden form for data-behandling kan vi naturligvis hjælpe jer videre - uanset om I vil udføre arbejdet selv, eller har brug for lidt hjælp.

thomas-kragh
ClausL2

Thomas Kragh, CEO UserGap

Thomas har siden han startede UserGap gennemført over 20 branche-analyser. Analysen er ofte gennemført i samarbejde med medier som FinansWatch, AdvokatWatch, EjendomsWatch, EnergiWatch og Dansk Markedsføring. Se flere på usergap.com/cases

Claus Leinø, Brand & Marketing-strateg

Claus har +20 års erfaring med brand-analyser og brand-strategier, og nu CEO i Jelber. Claus har arbejdet med med  brand- og marketing-strategier for en lang række førende brands indenfor B2C og B2B og kommer senest fra Advice og før det været partner i Konstellation, Direktør i Valtech, Ogilvy mv.

Se Claus' baggrund her

Scroll to Top